Eindelijk was de kogel door de kerk, na lang overwegen hadden we toch al een eerste knoop doorgehakt. We zouden gaan bouwen!
Daar dit toch een vrij omvangrijke beslissing is in een mensenleven, mocht het voor ons ook meer zijn dan gewoon maar een huisvesting.
Met dit in het achterhoofd en met de overtuiging om zo ecologisch verantwoord iets te realiseren startte onze zoektocht.
Doorheen tijdschriften en tal van websites viel ons oog op het passiefhuis concept. Desalniettemin deze term al vrij goed ingeburgerd was, gingen we toch nog tal van realisaties bekijken van pioniers op dit vlak.
Dit leerde ons dat passief toch heel wat technische consequenties had, waar niet iedereen in de bouwsector van op de hoogte was, laat staan volledig onder de knie had.
Daarom was het voor ons duidelijk dat we beter uitkeken naar een gespecialiseerde firma.
Zo belandden we bij YBH design-build Team, die ons onmiddellijk een aangenaam en vertrouwd gevoel gaven.
"Dit voornamelijk omdat we heel was inspraak hadden, dit vanaf ontwerp tot afwerking."
We waren helemaal niet gebonden aan bestaande voorgekauwde plannetjes. Integendeel zelf, bij onze eerste afspraak in de modelwoning, hadden wij zelf een plannetje opgemaakt met wat we allemaal wensten. Per slot van rekening moeten wij toch in de woning wonen!
Toen we na verschillende aanpassingen enkele maanden later onze finale plannen onder de ogen kregen, bleek ons 1ste idee vrij dicht het eindresultaat te benaderen. Dit gewoon om duidelijk te maken dat er wel degelijk rekening werd gehouden met onze wensen.
Eens alle vergunningen goedgekeurd waren begonnen de werkzaamheden in april 2009 en op 23 oktober 2009 zijn wij verhuisd in een volledig afgewerkte woning.
"Dit was zeker dankzij de goede opvolging van onze projectleider, wie wij nog regelmatig contacteren voor raad en advies nu 2 jaar na datum".
Begin 2011 hebben wij zonnepanelen geplaatst en voldeden zodoende aan de nulenergie - norm.
In dat jaar hadden wij een elektriciteitsfactuur van 180 €/jaar met name 1000 KWh, enkel in nachttarief. Eigenlijk hadden wij een volledige nul operatie gehad indien we slechts een dagteller hadden gehad, want de elektriciteitsmaatschappij houdt geen rekening met teveel geproduceerde KWh. Dus in 2012 zullen wij ons nachtverbruik (was - en afwasmachine) beperken en deze verplaatsen naar de daguren.
Na 2 jaar wonen in een passiefhuis zijn wij nog steeds enthousiast over onze beslissing. Onze ramen kunnen gerust open, zelfs in de winter staan deze open in onze slaapkamer. Gans het jaar door hebben wij een aangename temperatuur in huis.
Het enige minpuntje is misschien dat toen wij bouwden, de norm voor oververhitting nog op maximum 10%/jaar stond. Bijgevolg was het niet zo nodig om onze ramen op het oosten te voorzien van zonnewering. Maar tijdens de hete zomer van 2010 hebben wij toch enkele dagen last gehad van oververhitting. Wij hebben dit nu echter opgelost met extra zonnewering op de ramen aan de oostkant van de woning.
Vandaag staat deze norm op 5%, met andere woorden, slechts gedurende 5% van de dagen per jaar mag een passiefwoning te warm of te koud zijn. Zo niet heeft de woning geen recht op een passiefcertificaat. Hierdoor zal het probleem van oververhitting of onderkoeling van de huidige passiefwoningen zo goed als opgelost zijn.
Toch wil ik toekomstige bouwers aanraden niet te besparen op zonnewering.