1. Hoe gaat "bbb" te werk
Dit boek belicht projecten gerealiseerd tot 185.000 euro. Om de bouwkosten correct met elkaar te kunnen vergelijken, werden de grondprijs, erelonen, registratierechten en BTW niet in deze totaalprijs verrekend. Bij renovatieprojecten vermelden we enkel de verbouwkost en de datum van aankoop van de woning.
2. Deze woning werd officieel geschat
Immochecker toetste de door de architect opgegeven prijzen aan een checklist met richtprijzen en de abex-index om te toetsen in hoeverre de prijzen marktconform zijn. Immochecker is een erkend schatter die in heel België actief is. Deze woning werd geschat op 03/11/2008
3. Wensen en eisen van de bouwheer
In een oude villa is veel ruimte, maar hangt ook vaak een kilte. De bouwheer van dit nieuwbouw passiefhuis wilde die kilte achter zich laten en ging in zee met YBH. Het budget was echter niet meteen een uitgangspunt voor het ontwerp. Samen met ontwerper Wolfgang Verraes werd wel gestreefd naar het behalen van de passiefhuisstandaard. Het gekozen bouwperceel - dat ingekleurd staat als een gesloten bouwplaats - was daarvoor alvast gunstig georiënteerd. Nadelig was wel dat Stedenbouw vereiste dat de garage geïntegreerd werd in het woonvolume. "Dit maakte de constructie duurder," legt Wolfgang Verraes uit. "Hierdoor moesten we een extra isolerende deur plaatsen om de garage af te schermen van de beschermde zone en de garage rondom extra te isoleren." Het koppel heeft twee tienerdochters die graag naar muziek luisteren. Een goede geluidsisolatie van alle kamers drong zich hierdoor op. De beide slaapkamers van de dochters zijn op verzoek van de ouders even groot gemaakt als de ouderkamer. Alle drie de kamers kijken via een groot terras uit op de tuin aan de zonnekant van de woning. Bij de ouderslaapkamers moest een aparte badkamer met dressing ingericht worden.
4. Concept van de architect
Dit passiefhuis steunt wel degelijk op een houten structuur, maar niet op het klassieke houtskelet. YBH paste hier een Duits systeem toe met een massief houten geraamte, die refereert aan het klassieke houten vakwerk met traditionele pen- en gatverbindingen. "De houten structuur wordt in Duitsland in elkaar gezet via een computergestuurd systeem," weet Wolfgang Verraes. "Grote verschil met een houtskeletbouw is dat wij alleen met oven- gedroogd hout werken dat minstens 6 cm dik is. Dat zorgt voor een betere brandveiligheid, maar ook voor meer stabiliteit. Het is een zwaardere variant op de houtskeletbouw. Hier zit dubbel zoveel hout in." Verraes benadrukt dat zijn passiefhuis conform de Euro-normering is. "Dat wil zeggen dat de beplating zowel gelijmd als genageld is. Ook is de volledige betonplaat afgedekt met roofing, in plaats van enkel een strook vochtwering onder de muren." De beplating gebeurde in deze woning met formaldehydevrije OSB4-platen. De oriëntatie is cruciaal bij een passiefhuis. Aan de straatkant, de noordzijde, zijn niet te veel ramen geplaatst. De achterkant kijkt uit op het zuiden en bevat veel glasoppervlakte. Het plan zelf is vrij klassiek ingedeeld. Van de keuken werd een 'family room' gemaakt, met een grote eetruimte en zicht op de tuin. Tegen de noordgevel liggen de inkomzone, het salon en de garage, die buiten de beschermde zone valt, op de gelijkvloerse verdieping, en bovenaan de kinderbadkamer en een bureau. De grote zolderruimte maakt geen deel uit van de beschermde zone.
5. Budgetbeheer
Volgens Wolfgang Verraes zijn de budgetteringen van een klassieke woning moeilijk te vergelijken met die van een passiefhuis. Bepaalde high end materialen die in een klassieke woning worden beschouwd als luxe, zijn immers standaard inbegrepen in passiefhuizen. "Gewone woningen bevatten vaak pvc-schrijnwerk, terwijl dit bij een passiefhuis altijd uit aluminium en/of hout bestaat. Voorts is een passiefhuis standaard uitgerust met automatische zonnewering om oververhitting tegen te gaan, een meerkost van 10.000 à 15.000 euro. Andere systemen die de passiefhuisnorm voorschrijft zijn een ventilatie D met warmterecuperatie, een aardwarmtewisselaar voor koeling en goed isolerende beglazing." Door al die ingrepen bespaar je uiteraard enorm op je energiefactuur. "In vergelijking met een klassieke woning, bespaar je toch 90 procent op je verwarming. De investering betaalt zichzelf dus minstens terug, ook dankzij de subsidies. Via bepaalde banken kan je bovendien de meerkost 100% laten financieren. De afbetaling gebeurt via het geld van de subsidie of via de besparing op de energiefactuur. Indien je het huis doorverkoopt, betekent het behalen van de passiefhuisstandaard ook een enorme meerwaarde." Verraes wijst er wel op dat bij een passiefhuis tal van studies uitgevoerd moeten worden. Die zijn niet verrekend in de kostprijs die opgegeven is in dit boek.
6. Energievoorzieningen
Om het passiefhuislabel en de daaraan verbonden subsidie te behalen, is een energienorm opgelegd. Per jaar mag slechts 15kWh/m² verbruikt worden voor verwarming, productie van warm water en koeling van de woning. Dat is ongeveer een tiende van een doorsnee woning. Naast de uitgekiende positionering van raamoppervlakten, draagt ook de ver doorgedreven isolatie hier toe bij. Deze woning is geisoleerd met houtvezelplaten, waartegen een gevelbepleistering is aangebracht. De wanden zijn geïsoleerd volgens een systeem dat Wolfgang Verraes leerde kennen in Duitsland en Oostenrijk. "Dat is een isolatiemateriaal op basis van hout met een hogere accumulatiewaarde. Hierdoor blijft het klimaat in de woning stabieler, zodat het in de zomer bijvoorbeeld langer koel zal zijn." Om koudebruggen uit te sluiten, werden in alle holtes cellulosevlokken van Isocell geblazen. Dit van oorsprong Oostenrijks systeem is gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier en heeft ook een betere accumulatiewaarde. In de berging zit één combitoestel. Hoewel niet veel groter dan een ijskast, combineert dit apparaat zowel een warmtewisselaar, een verluchtingssysteem D als een kleine warmtepomp die met de restwarmte water verwarmt in een boiler van 185 liter. Als warmtewisselaar is hier het lucht/aardesysteem toegepast. De lucht wordt volgens het zogenaamde Canadese-putprincipe aangezogen door een grondbuis.
7. Pro's
Een passiefhuis biedt een ongekend wooncomfort.
8. Contra's
Technologie haalt zichzelf voortdurend in, zodat YBH momenteel een ander principe zou toepassen voor de warmtewisselaar.
9. Tip
Wist je dat ...als je bouwt in een zone met veel omgevingslawaai van verkeer of vliegvelden en je kiest voor een natuurlijke aanvoer van lucht, je dan best akoestische toevoerroosters plaatst.